‘Nyanyian’ Subuh Bilal Mengejutkan Nyonya

Saya mulai tulisan ini dengan nama Allah, Tuhan sekalian alam.

Seperti biasa, saya akan berkongsi sedikit ilmu yang saya dapat dalam Kuliah Bahasa Arab Tafsir Quran yang disampaikan oleh Prof Madya Dr. Mat Rofa Ismail padaMasjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah at dusk, Shah Alam, Selangor, Malaysia setiap hari khamis.

Ini merupakan kisah benar. Diceritakan oleh Dr. yang suatu masa dahulu, semua ajk Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam sedang mengira duit yang disumbangkan oleh jemaah masjid. Sedang mengira duit, mereka terjumpa satu kertas yang yang dilipat dan dimasukkan di dalam tabung masjid. Maka mereka membuka kertas itu dan ada sedikit nota yang ditulis atas kertas yang berbunyi,

Tolong jangan azan masa waktu Subuh kerana telah mengganggu waktu tidur orang ramai di kawasan ini!!!

Sejurus membaca nota itu, maka Bilal yang selalu melaungkan azan berasa sangat sedih dengan warning yang diberikan oleh jemaah masjid. Mana mungkin nota itu ditulis oleh orang yang belum lagi memeluk Islam. Ini mesti kerja orang Islam syak Bilal itu.

Esok subuhnya, Bilal tersebut, hanya melaungkan azan tanpa menggunakan pembesar suara kerana terlalu sedih dengan nota tersebut. Setelah selesai solat subuh, Bilal tersebut pergi ke taman bunga untuk menenangkan mengambil angin pagi. Maka kelihatan seorang perempuan berbangsa Cina yang agak berumur yang dipanggil Nyonya sedang berjogging di taman bunga itu. Dia merupakan jiran kepada Bilal itu. Lalu Nyonya itu pun menegur Bilal itu,

Nyonya: hai pak Bilal, kenapa you tak nyanyi ini hari?

Bilal: Nyanyi? Bila pulak saya nyanyi?

Nyonya: owhh, bukan kah you selalu nyanyi pagi-pagi dalam pukul lima lebih sebelum ni?

Bilal: (dengan tersenyum campur pelik dan hairan) hari ini saya terlupa nyanyi la nyonya.

Nyonya: bukan apa pak Bilal. I suka dengar you nyanyi tiap2 hari. suara you sedap. Selepas you nyanyi ja, I akan terus pergi jogging. tapi ini hari you tak nyanyi, so I terlewat pergi jogging.

Rupa-rupanya, orang yang belum memeluk Islam lebih menyukai azan berbanding orang muslim tersebut. Maka fikir-fikirkanlah. Orang yang sangat membenci Islam, Daniel Streich, ahli parlimen Switzerland mengusulkan dalam Parlimen untuk mengharamkan azan. Akhirnya diterima usul itu bukan sahaja di Switzerland bahkan seluruh Eropah. apakah terjadi selepas itu kepada Daniel Strieich dan masjid-masjid Eropah? nantikan tulisan yang akan datang.

Semoga menjadi muhasabah untuk kita bersama..

wallahu’alam

MUHAMMAD HAZIM BIN MOHD NOH

Pengarah,

Delegasi Pemikir Muda (DPM)

Bertarikh: 24 Ramadhan 1434 H bersamaan 02 Ogos 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: