Daniel Streich Usul Haramkan Menara Masjid, Temui Kebenaran

Saya mulai tulisan ini dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

Daniel Streich

Daniel Streich

Kali ini saya ingin berkongsi mengenai seorang tokoh politik Switzerland yang terkenal yang merupakan seorang sangat anti-Muslim. Beliau adalah Daniel Streich yang menganggotai partai Rakyat Swiss (Swiss People’s Party (SVP) di  Switzerland. Beliau merupakan kawan kepada Geert Wilders yang juga sangat memusuhi Islam sehinggakan Geert Wilders membuat filem hina Rasulullah untuk membangkitkan kemarahan umat Islam. Mereka ini menggerakkan gerakan sentimen anti-Muslim di seantero Swiss.

Daniel Streich sangat terkenal dengan sikapnya yang keras menentang pembangunan menara Masjid di seluruh negara Swiss. Kerana sifatnya yang keras menentang Islam maka beliau menduduki tempat tertinggi di Swiss Army. Politikus Swiss Daniel Streich, yang menjadi terkenal kerana penentangannya terhadap pembangunan Masjid di kampung halamannya.

Streich merupakan seorang politikus terkenal, dan dia adalah orang pertama yang mencetuskan perihal larangan menara masjid, dan bahkan mempunyai idea untuk menutup masjid-masjid di Swiss. Dia berasal dari Parti Rakyat Swiss (SVP). Pengumuman kesaksian Streich ke agama Islam membuat heboh seluruh Switzerland.

Streich mempropagandakan anti-gerakan Islam begitu meluas ke seantero negeri. Dia menaburkan benih-benih kemarahan dan cemuhan bagi umat Islam di negara itu, dan membuka jalan bagi larangan terhadap mimbar dan kubah masjid.

Kerana pengaruh politiknya, maka cadangan beliau berjaya diluluskan dalam Parlimen iaitu larangan untuk bina masjid di seluruh Switzerland. Bukan sahaja di Switzerland

Geert Wilders: Pembenci Islam

Geert Wilders: Pembenci Islam

bahkan diguna pakai cadangan beliau di seluruh Eropah.

Kaji Islam Untuk Lawan Islam dan Akhirnya..

Streich merupakan seorang yang beragama Kristian dan dibesarkan dalam keluarga Kristian. Maka Streich berusaha memepelajari Quran dan ajaran-ajaran Islam untuk melawan orang Islam bagi meruntuhkan keyakinan mereka terhadap agama mereka sendiri. Akhirnya beliau mula sedikit-sedikit mengakui kebenaran Islam.

Kesan daripada kajiannya mengenai Islam maka beliau telah memeluk ISLAM!!!
Streich keluar dari SVP dan sekarang lebih memfokuskan perhatiannya untuk berpartisipasi dalam pembangunan Partai Demokratik Baru (new Conservative Democratic Party) di kanton Freiburg. Berbeza dengan gerakan sebelumnya, Gerakan baru Freich (Freich’s new movement) lebih memfokuskan diri pada pembangunan toleransi, mempromosikan nilai-nilai perdamaian dan kerjasama dalam kehidupan, meskipun telah menjadi kenyataan bahwa pelarangan menara Masjid telah memperoleh status hukum.
Beliau yang sebelumnya telah menentang pembangunan menara Masjid, kini berharap akan terwujudnya pembangunan Masjid kelima di Swiss, dan akan menjadi masjid paling indah di Eropah.
Kata-katanya setelah memeluk Islam,

Saya memohon maaf kepada seluruh umat Islam di atas perbuatan saya yang menyebabkan cadangan saya dalam parlimen supaya mengharamkan menara masjid diluluskan semasa kejahilan saya dan saya berjanji akan membina masjid yang terbersar dan terindah di Eropah

Peristiwa mohon maaf Streich kepada seluruh umat Isam mengingatkan saya kepada seorang bekas panglima tentera Musyrikin dan bekas panglima Islam yang hebat iaitu Khalid Al Walid. Apa yang Khalid  katakan pada Nabi Muhammad saw selepas perang Uhud?? Bagaimana berubahnya Khalid dan tersentuhnya hati beliau?? Nantikan cerita yang akan datang.

Semoga menjadi muhasabah untuk kita bersama..

wallahu’alam

MUHAMMAD HAZIM BIN MOHD NOH

Pengarah,

Delegasi Pemikir Muda (DPM)

Bertarikh: 25 Ramadhan 1434 H bersamaan 03 Ogos 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: